Amazon Mahu Pesawat Penghantaran Diudara

SAN FRANCISCO: Peruncit Online Amazon mahu mengukir zon khas langit untuk ulang-alik pesawat komersial yang akan menghantar barangan kepada pelanggan. Naib Presiden projek Amazon Perdana Air Gur Kimchi menggunakan konvensyen NASA di California pada Selasa untuk terbang idea mendedikasikan zon udara yang berasingan bagi pesawat komersial. Kimchi dicadangkan menetapkan zon berdengung komersial antara 200 dan 400 kaki (61 dan 122 meter) di atas tanah, dengan akur kepada larangan terbang 100 kaki di atas untuk memastikan mereka selamat selain pesawat lain. Drone kurang canggih, seperti yang digunakan oleh penggemar, boleh diberi ruang udara di bawah yang digunakan oleh model komersial lebih cepat, lebih sensor-lengkap. “Amazon percaya model yang paling selamat dan paling berkesan untuk ini dengan set (kecil Sistem udara tanpa pemandu) dengan perlengkapan campuran dan keupayaan adalah di ruang udara diasingkan dengan struktur yang ditetapkan untuk operasi di bawah 500 kaki,” kata sebahagian bertulis daripada persembahan Amazon Perdana Air. “Industri ini dengan set awam dan swasta perlu bekerjasama untuk merealisasikan konsep baru ini operasi ruang udara jika kita ingin membawa inovasi luar biasa ini dengan set menanggung dengan cara yang selamat dan bertanggungjawab.” Drone perlu memenuhi piawaian teknikal untuk memasuki zon komersial Drone, yang akan mempunyai sistem kawalan trafik udara mereka sendiri. Amazon bulan lalu mendesak perubahan yang ketara kepada peraturan-peraturan Drone AS dicadangkan sebelum ia memperkenalkan 30 minit Perdana Air penghantaran bungkusan dengan kenderaan udara tanpa pemandu kepada pelanggan Amerika.

Gergasi peruncitan dalam talian – peserta utama dalam pembangunan UAV bagi misi awam – mengakui kebimbangan keselamatan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Hammers satu set akhir peraturan pesawat terbang komersial. Tetapi ia menolak keras cadangan FAA, yang dinyatakan dalam notis yang dicadangkan membuat peraturan pada bulan Februari, bahawa UAV kecil terbang hanya dalam pandangan penuh pengendali mereka atas alasan – tidak pada jarak di luar garis penglihatan. Amazon tidak bersetuju dengan tuntutan FAA bahawa pesawat yang terbang di luar talian operator mereka penglihatan adalah satu kebimbangan utama keselamatan. FAA bakal terlepas tarikh akhir September untuk satu set akhir lama ditunggu-tunggu daripada kaedah-kaedah untuk mengawal pesawat awam di langit AS sesak – industri menyebabkan kebimbangan bahawa Amerika Syarikat jatuh di belakang negara-negara lain dalam membangunkan teknologi UAV bernilai tinggi. Sebagai peruncit dalam talian yang terbesar di dunia, Amazon mengangkat kening pada lewat 2013 dengan rancangan untuk mengangkut bungkusan kecil kepada pelanggan dengan berdengung di pasaran-pasaran terpilih, kurang daripada 30 minit selepas pesanan diterima itu. Kecewa dengan kekurangan peraturan AS jelas, ia telah pergi ke negara-negara lain untuk penerbangan-menguji teknologi yang berkembang, termasuk lokasi rahsia di wilayah Kanada barat British Columbia.–AFP Read More:

Di Malaysia juga terdapat syarikat penghantaran tempatan yang sempat kami hubungi juga sedang dalam pembangunan dan penyelidikan tentang penghantaran diudara. Tidak ketinggalan kami juga mampu bersaing, jangan terkejut jika Kuala Lumpur juga mampu untuk membangunkan industri ini dan mampu menawarkan perkhidmatan seperti syarikat luar negara.